Foto: Romania libera
Jose Barroso a precizat ca una dintre contributiile tarii noastre la Uniunea Europeana o reprezinta cunoasterea zonei Balcanilor si a Europei de Est. Presedintele CE a mentionat insa ca inca nu sunt conditii de a oferi Republicii Moldova, in viitorul apropiat, perspective de aderare.
In privinta statutului provinciei sarbe Kosovo, presedintele Barroso si-a exprimat speranta ca "Romania sa fie cu restul UE". Iar in privinta Marii Negre, a subliniat, avand in vedere interesul special al Romaniei, ca "UE face eforturi pentru a beneficia complet de sinergiile din regiune". Presedintele CE a dat asigurari ca se asteapta la o mare dezvoltare a zonelor rurale din tara noastra.
Totodata, Jose Barroso a afirmat ca este in interesul pe termen lung al Romaniei sa aiba o piata energetica integrata complet in cea europeana, furnizare si distributie sigure si a spus ca tranzactia Rompetrol-KazMunayGaz va fi analizata de Comisie din punctul de vedere al pietei interne.
Domnule presedinte Barroso, are Romania o competenta concreta care sa valoreze in UE?
Bineinteles, Romania are multa competenta dar, daca ma intrebati despre specific, as spune ca, printre altele, este cunoasterea acestei regiuni. Adica a Balcanilor si a Europei de Est. Aceasta cunoastere este foarte, foarte importanta pentru Uniunea Europeana.
Deoarece trebuie sa facem tot ce sta in puterea noastra pentru a stabiliza aceasta regiune care a trecut prin destule tragedii, tragediile razboiului, si inca nu este pe deplin stabilizata. In special Balcanii, in perspectiva aderarii. Aceasta este una dintre competentele caracteristice pe care Romania le poate aduce in UE.
Totodata, cu aderarea Romaniei si Bulgariei, numarul tarilor cu traditie ortodoxa a crescut. Iar acest lucru este important in privinta diversitatii noastre cultural