Cel mai influent membru al ţărilor exportatoare de petrol, Arabia Saudită, vrea să-şi convingă partenerii să mărească producţia Cele 12 state membre ale OPEC vor decide, astăzi, la
Cel mai influent membru al ţărilor exportatoare de petrol, Arabia Saudită, vrea să-şi convingă partenerii să mărească producţia
Cele 12 state membre ale OPEC vor decide, astăzi, la Viena, dacă vor menţine cotele actuale ale producţiei de petrol.
Marii consumatori internaţionali presează de câteva săptămâni OPEC-ul să crească producţia pentru a lupta împotriva preţurilor în creştere ale petrolului, care au atins nivelul-record de 78,77 dolari pe baril, pe data de 1 august.
În contextul speculaţiilor că Arabia Saudită îşi va convinge partenerii din OPEC să mărească cota de producţie, preţul petrolului a scăzut până la 74,40 dolari pe baril. Cu toate acestea, între cele 12 ţări membre ale cartelului statelor exportatoare de petrol părerile sunt împărţite.
Ministrul pentru petrol al Iranului, Gholam Hossein Nozari, a declarat că pe pieţele internaţionale există suficient petrol şi nu este nevoie de o creştere a producţiei.
De aceeaşi părere sunt şi reprezentanţii Qatarului, Kuweitului şi Libiei. Conform practicilor OPEC, miniştrii statelor membre au susţinut ieri discuţii bilaterale în hotelurile lor luxoase de la Viena pentru ca astăzi să poată oferi un răspuns final.
OPEC-ul produce aproximativ o treime din rezervele mondiale de petrol brut. În 1997, statele exportatoare de petrol au crescut producţia în contextul crizei financiare asiatice, iar preţul petrolului a căzut până la 10 dolari pe baril, în 1999, din cauza scăderii cererii. Astfel că temerile OPEC-ului par a fi justificate.
Este posibilă o creştere nesemnificativă
"Nu există o justificare serioasă pentru creşterea producţiei de petrol", a declarat secretarul general al