Aditivii care duc la cresterea nivelului hiperactivitatii se afla pe lista pozitiva a UE si sunt folositi si in industria alimentara din Romania, dar pot fi interzisi prin reglementari proprii fiecarei tari, a declarat, marti, pentru NewsIn,directorul Institutului de Cercetari Alimentare.
"Aditivii alimentari asupra carora cercetatorii britanici au atras atentia ca favorizeaza cresterea nivelului hiperactivitatii se gasesc pe lista pozitiva a Uniunii Europene si sunt folositi si in industria alimentara de la noi. Este vorba despre tartrazina (E 102), ponceau 4R (E 124), galben auriu (E110) sau rosu alura (E 129). Spre exemplu, unul dintre ei - tartrazina (E102) - este intalnit in toate sucurile, incepand cu cele carbogazoase si pana la cele necarbonatate", a explicat directorul Institutului de Cercetari Alimentare, Gheorghe Mencinicopschi.
Potrivit acestuia, aditivii mentionati sunt, de asemenea, utilizati si in industria farmaceutica.
"Noi inca mai folosim acesti aditivi in colorarea medicamentelor pentru copii. Franta a interzis utilizarea in industria farmaceutica a colorantilor care contin astfel de aditivi", a adaugat directorul Institutului.
Institutia in atributiile carora intra reglementarea regimului utilizarii aditivilor alimentari sunt Autoritatea Nationala Sanitar - Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor (ANSVSA), in colaborare cu Autoritatea Europeana pentru Siguranta Alimentelor (EFSA), organismul similar de la nivelul Uniunii Europene.
Printre efectele negative pe care le prezinta acesti aditivi se numara tulburari de memorie, de vedere sau incapacitatea de a invata.
Gheorghe Mencinicopschi a mai recizat ca in Romania nu s-au realizat, pana in prezent, studii similare celui efectuat de cercetatorii britanici.
Potrivit editiei electronice a cotidianului Daily Mail, i