Preţurile de vânzare au crescut până la niveluri europene, deşi costurile de construcţie sunt printre cele mai mici din Europa În imobiliare, costurile "de producţie" nu au prea mare
Preţurile de vânzare au crescut până la niveluri europene, deşi costurile de construcţie sunt printre cele mai mici din Europa
În imobiliare, costurile "de producţie" nu au prea mare legătură cu preţurile din târg. La noi, costurile pentru ridicarea/renovarea unei clădiri rezidenţiale sunt la numai o treime decât în Germania, dar un apartament din zona decentă a Bucureştiului ajunge să fie mai scump decât în zona bună a Berlinului. Paradoxul ţine de puterea speculativă a fiecărei pieţe.
A făcut senzaţie o ştire recentă că în Berlin, la câţiva kilometri de centru, găseşti un apartament de 43 mp cu numai 58.000 de euro, adică un preţ bun pentru un cartier-dormitor din Bucureşti, pe la începutul anului trecut. Iar între cele două oraşe sunt diferenţe evidente.
Berlinul, cu toată moştenirea din Est, avea, în urmă cu trei ani, potrivit ultimelor analize europene, un nivel al PIB pe cap de locuitor la nivelul mediei UE, în timp ce Bucureştiul era la 65% din această medie. De atunci, chiar dacă s-au schimbat lucrurile, cel puţin proporţia dintre gradul de dezvoltare a celor două oraşe s-a păstrat.
Intuitiv, ne dăm seama că trebuie să existe şi diferenţe sensibile şi în ce priveşte costurile, adică una este să construieşti la Berlin şi una la Bucureşti. Statistica vine să confirme acest lucru, chiar şi cu inerentele aproximări. Ultimele statistici europene, publicate săptămâna trecută, arată că, în România, costurile pentru construcţia unei construcţii rezidenţiale erau, în urmă cu doi ani, la 33% din media UE. În Germania, 116%, de 3,5 ori mai mult decât la noi.
Lipsa forţei de muncă va creşte costurile
Pentru realizarea comparaţiei, Eurostat, bir