» Companiile petroliere din tarile riverane Marii Negre cred ca aceasta ascunde cantitati impresionante de petrol si gaze naturale.
» Specialistii romani afirma ca exploatarea acestora poate aduce profituri importante.
Intr-un roman stiintifico-fantastic, publicat in urma cu cateva decenii, se prevestea o teorie-soc: in urma reducerii drastice a rezervelor de petrol si a unor calamitati naturale fara precedent, pretul petrolului atingea fabuloasa suma de 100 de dolari pe baril. Cele mai negre previziuni ale autorilor SF nu au reusit sa treaca peste acest prag psihologic. Acest moment pare sa fie insa mai aproape ca oricand. Pretul barilului este foarte aproape de 80 de dolari, iar orice "cutremur" pe piata industriei petrolului risca sa il duca spre 100 de dolari. In aceste conditii, rezervele de petrol, dar si de gaze naturale, din Marea Neagra capata o importanta deosebita, mai ales datorita faptului ca, din punct de vedere al resurselor energetice aflate in subsolul sau, Marea Neagra este un teritoriu aproape virgin.
Bazinul Marii Negre este arma secreta a economiei regionale. In plina criza a resurselor energetice primare, privirile investitorilor din domeniu se indreapta spre aceste locuri. Multe alternative nu mai exista: Marea Nordului este exploatata intens, de zeci de ani, de catre tarile riverane. Marea Caspica este deja intrata in calculele economice regionale, fiind mai importanta acum modalitate de a transporta produsele petroliele obtinute spre Europa. Rusia, cu rezerve imense de petrol si gaze, este un jucator traditional, respectat pe piata internationala, dar temut, in acelasi timp, pentru ca a folosit de multe ori "arma" energetica in disputele sale cu diverse state. Dependenta de resursele ei ingrijoreaza economii extrem de puternice, precum Germania, pentru care inchiderea "robinetului" ar insemna un dezastru. O alta zo