Cele trei federaţii studenţeşti naţionale nu mai vorbesc aceeaşi limbă. Dacă ANOSR a anunţat, încă de luni, că în noul proiect de lege a învăţământului superior sunt garantate toate drepturile sociale ale studenţilor, prevăzute în legislaţia actuală, plus un capitol cuprinzând Statutul Studentului, dar şi prevederi prin care bursa per student bugetat creşte de la 50 la 60 RON/lună, iar studenţii sunt incluşi în toate comisiile decizionale, consultative şi de analiză, celelalte două federaţii, USR şi UNSR, nu recunosc acest lucru.
Ba mai mult, reprezentanţii acestora ameninţă cu proteste, tocmai pentru că în lege nu există un capitol dedicat studenţilor. “Vom face lobby în Parlament şi vom trece şi la acţiuni de protest – pichetăm Guvernul, ieşim în stradă, facem campanii de informare, luăm în calcul şi cererea demiterii Guvernului”, a declarat George Păduraru, preşedintele USR. Gabriel Petrea, preşedintele UNSR, a anunţat că se va adresa tuturor forurilor europene, Parlamentului României, Asociaţiei Studenţilor Europeni şi, în ultimă instanţă, va recurge la mişcări de protest.
“Considerăm că la Costineşti a fost o simulare a negocierilor, unde noi am fost chemaţi să aplaudăm deciziile MECT. E vorba mai degrabă de un joc de imagine, decât de o dorinţă clară de a reforma sistemul. Dacă acest proiect de lege trece în această formă, toate drepturile studenţilor câştigate de-a lungul anilor se vor pierde”, a mai spus Petrea. Aşadar, prevede noul proiect de lege drepturile studenţilor sau nu? Ligia Deca, preşedinte ANOSR, ne-a declarat că, încă de când erau la Costineşti, aceste probleme au fost luate în discuţie, iar reprezentanţii federaţiilor au fost chemaţi la MECT luni, pentru a definitiva prevederile referitoare la studenţi; cei de la USR şi UNSR, însă, nu au venit.
Nu acelaşi lucru îl susţin şi federaţiile în cauză, care consideră că discuţiile p