Senatorii nu au aprobat modificările aduse prin ordonanţă de urgenţă legii DIICOT, prin care procurorii beneficiau de puteri sporite. Cu 36 de voturi împotrivă, 13 abţineri şi 21 de voturi
Senatorii nu au aprobat modificările aduse prin ordonanţă de urgenţă legii DIICOT, prin care procurorii beneficiau de puteri sporite. Cu 36 de voturi împotrivă, 13 abţineri şi 21 de voturi pentru, plenul Senatului, în calitate de cameră decizională, a respins ordonanţa de urgenţă a guvernului, emisă pe vremea în care Monica Macovei era încă ministrul justiţiei. Legea, respinsă de Camera Deputaţilor, a fost supusă de două ori la vot de către preşedintele de şedinţă, Doru Ioan Tărăcilă.
Una dintre cele mai controversate prevederi ale ordonanţei se referă la faptul că procurorii au dreptul de a dispune, fără autorizaţie de la judecător, punerea sub supraveghere a conturilor bancare şi a accesului la sisteme informatice. Măsurile urmau să fie dispuse pe perioada a 30 de zile, putând fi reînnoite.
Asemenea acţiuni puteau fi puse în aplicare chiar înainte de începerea urmăririi penale, atunci când ar fi existat indicii temeinice cu privire la săvârşirea unei infracţiuni. Pentru strângerea dovezilor, procurorii primeau dreptul de a intercepta convorbirile telefonice sau comunicaţiile electronice. Legea prevedea reînfiinţarea instituţiei informatorilor plătiţi. Ordonanţa DIICOT a produs efecte, iar respingerea legii va genera un val de declinări de la parchetele din teritoriu, existând riscul de a bloca activitatea acestei Direcţii, a declarat, ieri, purtătorul de cuvânt al Ministerului Public, Robert Cazanciuc.