Foto: Romania Libera
Tom Gallagher: Nu cred ca este imposibil sa existe curente inovatoare in BOR. Pe moment exista pluralism, iar laicii care vor alege succesorul lui Teoctist au un rol mai important acum fata de trecut.
Politicienii est-europeni acorda mai multa importanta Bisericii Ortodoxe pentru a-si asigura voturile credinciosilor ei - vedem ca si Traian Basescu si-a domolit tonul critic din campania electorala si l-a decorat postum cu Steaua Romaniei pe Patriarhul Teoctist. Cum vedeti rolul Bisericii Ortodoxe in politica?
Nu cred ca are un rol crucial in majoritatea tarilor ortodoxe. Biserica Ortodoxa a fost slabita de nivelul colaborarii ierarhiei superioare cu regimul comunist.
N-a fost in stare sa devina un actor politic la vedere si sa intervina politic decat in chestiuni esentiale ce priveau chestiuni de credinta, de morala si de educare a tinerilor sau de retrocedarea proprietatilor - chestiuni de care se preocupa majoritatea bisericilor de pretutindeni. Dar nu cred ca e o resursa puternica ce asteapta sa fie folosita de politicieni.
Verdictul meu asupra Bisericii Ortodoxe Romane din 1989 incoace ar fi ca este o biserica slabita, comparativ cu Serbia de exemplu, unde a avut loc o renastere religioasa uimitoare, la nivel emotional, cu o crestere corespunzatoare a influentei Bisericii si a modului cum este manipulata de politicieni.
Iar in Grecia s-a vazut o criza de identitate in ultimii 30 de ani, ceea ce i-a permis Bisericii Ortodoxe de acolo sa fie foarte influenta in politicile publice.
E influentata Biserica din Serbia si de alte Biserici, precum cea din Grecia?
Biserica din Serbia a renascut pe fundalul dramei prin care a trecut tara de la finele anilor ’80, cu un lider lipsit de scrupule care a mizat totul pe formarea unei Serbii Mari si a pierdut.
O mare