Apartamentele din blocurile construite inainte de marele cutremur din 1977 sunt inca bine tranzactionate pe piata imobiliara, in ciuda vulnerabilitatii lor. Aceasta situatie s-ar putea modifica insa pe termen mediu datorita deplasarii cererii cumparatorilor dinspre imobilele vechi catre cele noi.
Cartiere intregi, vulnerabile la cutremur
"Romania este o tara a constructiilor foarte vechi, cele mai multe imobile fiind ridicate inainte de anii ‘70. Indiferent de locul in care se afla pe harta seismica, un imobil ridicat inainte de ‘70 nu va rezista unui cutremur de 7 grade pe scara Richter. Cele mai sigure locuinte, din punctul de vedere al riscului seismic, sunt construite incepand cu anii ‘80.
Cartiere intregi sunt vulnerabile la cutremur. Este vorba despre blocuri cu 8-10 etaje de pe soseaua stefan cel Mare, Colentina-Masina de Paine, Calea Grivitei sau cele de langa Sala Palatului, toate construite in anii ‘60. In total, sunt aproape 100 de blocuri, cu aproximativ 10.000 de apartamente", a aratat Monica Marin, partner manager al EuroMetropola.
Ea spune ca pretul acestor apartamente nu a scazut, ci a crescut, in conditiile in care riscul seismic al unei zone nu reprezinta un criteriu fundamental de alegere a locuintei: "Criteriile de alegere a unei locuinte au ramas aceleasi: gradul de dezvoltare din punct de vedere comercial si kilometrii care o despart de centrul Bucurestiului".
Agentii imobiliari spun ca, la vizionarea unei case, numarul clientilor care intreaba de eventualele pericole care ar putea sa apara la producerea unui cutremur este nesemnificativ.
Totusi, preturile apartamentelor construite dupa 1977 (cand s-au imbunatatit normele de siguranta in constructii) sunt mai mari decat cele ale caselor mai vechi. "Blocurile construite dupa 1977 sunt mai cautate, iar preturile apartamentelor