Aproape o cincime din cele peste 260.000 de posturi didactice din învăţământul preuniversitar va fi ocupată de către suplinitori, calificaţi şi necalificaţi. Lipsa cadrelor didactice va Aproape o cincime din cele peste 260.000 de posturi didactice din învăţământul preuniversitar va fi ocupată de către suplinitori, calificaţi şi necalificaţi.
Lipsa cadrelor didactice va continua şi în anul şcolar care stă să înceapă. Învăţământul românesc are peste 51.000 de suplinitori, care acceptă să activeze un an-doi pe posturile care n-au fost ocupate la examenele de titularizare. Mulţi dintre aceştia n-au reuşit nici măcar să obţină medii peste 5,00 la concursurile de ocupare a catedrelor. În disperare de cauză, până şi studenţii vor fi acceptaţi să predea în învăţământul preuniversitar.
Cu doar o săptămână înaintea deschiderii noului an şcolar, la nivelul judeţului Vaslui sunt libere peste o mie de catedre. Criza este cu atât mai gravă cu cât, la ultima testare organizată la sfârşitul săptămânii trecute de Inspectoratul Şcolar Judeţean, au participat doar 700 de candidaţi pe cele 1.034 de locuri libere.
Dacă în alţi ani candidaţii care aveau note sub 5,00 la titularizare nu erau acceptaţi la catedră, anul acesta nu mai puţin de 70 candidaţi cu note între 1,00 şi 4,00 au primit deja posturi de profesori. Situaţia nu diferă prea mult nici în celelalte judeţe: în Alba sunt 572 de catedre libere, în Hunedoara - 400, Mehedinţi - 245, în Dolj - 744, Cluj - 800.
Studenţii, numai buni pentru catedră
Inspectorul şcolar general adjunct de la Galaţi Magdalena Gaiu a declarat, ieri, că mai bine de 1.000 de posturi de profesor în învăţământul preuniversitar, majoritatea în mediul rural, sunt încă neocupate, ultima repartizare urmând să aibă loc astăzi şi mâine. "Avem 1.075 de posturi libere, cele mai multe în localităţile rurale. Dintre acestea, 27