» Raiffeisen Bank estimeaza un curs de echilibru pentru euro in jurul nivelului de 3,4 lei.
» Banca centrala ar putea amana reducerea rezervelor minime obligatorii pentru bancile comerciale.
Cursul de echilibru pentru euro in raport cu moneda nationala este estimat de Raiffeisen Bank in jurul nivelului de 3,4 lei. Leul era supraapreciat cu sase-sapte procente, atunci cand cursul de schimb era de 3,2 lei, a declarat, luni, economistul-sef al Raiffeisen Bank, Ionut Dumitru, cu prilejul unei conferinte la Banca Nationala a Romaniei (BNR). El a admis insa ca, in conditiile fluxurilor de capital libere, predictiile de curs sunt foarte dificile.
"Nu cred ca se va termina deprecierea leului. Lucrurile s-au mai normalizat pentru ca aprecierea de la inceputul anului a fost exagerata, data numai de entuziasm, pentru ca nu s-a schimbat nimic fundamental in bine – deficitul de cont curent a crescut, productivitatea a crescut sub majorarea salariilor, competitivitatea externa s-a inrautatit", a afirmat Ionut Dumitru.
El a apreciat ca leul mai are loc de depreciere, dar ca recentul raport al Danske Bank, conform caruia leul este cea mai supraapreciata moneda din regiune, este prea pesimist. Dumitru a amintit faptul ca cei de la Danske Bank estimau un curs de 3,6-3,7 lei pentru euro in urma cu sase luni.
Prognoza de curs a Raiffeisen Bank pentru sfarsitul lunii septembrie si pentru finalul anului 2007 este de 3,3 lei. Economistul-sef al Raiffeisen Bank a mai estimat ca deficitul de cont curent, de 14 la suta din PIB, va fi acoperit pana la sfarsitul anului sub 50 la suta din investitii straine directe. In prima parte a anului, deficitul de cont curent a fost acoperit in proportie de 37-38 la suta din investitii straine directe.
Deprecierea poate continua
La randul sau, analistul economic Liviu Voinea, director al Grupului d