Primul contract a fost încheiat, după două luni de la lansare, la preţul de 690 dolari/uncie Bursa Monetar Financiară şi de Mărfuri din Sibiu (BMFMS) a "inaugurat", la sfârşitul
Primul contract a fost încheiat, după două luni de la lansare, la preţul de 690 dolari/uncie
Bursa Monetar Financiară şi de Mărfuri din Sibiu (BMFMS) a "inaugurat", la sfârşitul săptămânii trecute, contractele derivate cu activ suport raportul dolar/aur.
După două luni de la lansarea produsului financiar, primul contract de vânzare-cumpărare încheiat pe piaţa la termen a reprezentat o surpriză chiar şi pentru analiştii pieţei de capital.
Imediat după lansarea derivatelor pe aur, oficialii bursei din Sibiu aşteptau o impulsionare a lichidităţii cu 5% şi un rulaj anual în creştere cu cu cel puţin 10%. Cu toate că debutul nu pare să susţină aceste estimări, Teodor Ancuţa, preşedintele BMFMS, apreciază că derivatele pe aur vor reuşi să determine o creştere cu 5% a rulajului.
"Sperăm ca această creştere să se realizeze în ultimul trimestru din acest an bursier", subliniază Ancuţa.
Randamentele semnificative asigurate de evoluţia companiilor listate pe Rasdaq reprezintă unul dintre principalele motive care au determinat scăderea lichidităţii pe piaţa la termen.
"Momentan, întreaga activitate a bursei din Sibiu este influenţată de evoluţia pieţei Rasdaq. Aceasta este şi una dintre cauzele care a îndepărtat investitorii de pe piaţa sibiană", este de părere preşedintele BMFMS. La rândul său, Adrian Ceuca, director general adjunct la SSIF Broker, subliniază că, deocamdată, nu există, o piaţă pentru aceste instrumente, astfel că este foarte dificil de găsit o contraparte.
"Pentru orice contract ar trebui să existe perspective, însă pe parcursul acestui an s-au înregistrat scăderi pe toate contractele importante tranzacţionate la Sibiu", spune Ceuca.