Ne-a mai părăsit un suflet mare.
Profesorul Ioan Mihăilescu a plecat de lângă noi. Ne-a părăsit cu aceeaşi discreţie cu care a trăit dăruindu-şi întreaga fiinţă tuturor celor care au avut privilegiul să-l fi cunoscut şi să-i fie în preajmă. Om de desăvârşită ţinută morală, PROFESORUL, cum îl numeau cu aleasă stimă şi preţuire toţi cei care s-au aflat în preajma sa, a fost nu doar cel care de la catedră a transmis generaţiilor de studenţi arta dialogului şi cunoaşterii fiinţei umane, nu doar soţul şi tatăl desăvârşit, ci şi un adevărat dascăl care a trăit pentru şcoală. A fost, ar fi putut fi cu adevărat dacă micimea unora ar fi putut să-şi depăşească limitele, un altfel de Spiru Haret pentru şcoala românească.
Ca rector al Universităţii din Bucureşti şi ca preşedinte al Consiliului Naţional de Evaluare şi Acreditare Academică a deschis calea reformării învăţământului superior românesc în direcţia asigurării unei înalte ţinute academice. A fost DASCĂLUL dăruit şcolii şi oamenilor ei. A fost OMUL care ne-a părăsit modest, după o suferinţă care a durat zece ani, în pragul unui nou an universitar, lăsând la catedră şi în sufletele tuturor celor care l-au cunoscut şi apreciat, un gol imens.
Colegii de la Universitatea din Bucureşti, încremeniţi de durere la aflarea veştii, sunt cu tot sufletul alături de marea durere care îndoliază familia celui care a fost prof. dr. Ioan Mihăilescu. Peste Universitate s-a lăsat vălul greu al unei dureri ireparabile. Dumnezeu să-l odihnească în pace. Trupul neînsufleţit al marelui dispărut va fi depus în holul Universităţii din Bucureşti – sediul Rectorat – mâine, ora 11.00.
Ioan Mihăilescu s-a născut la 24 martie 1949, în Agapia, judeţul Neamţ. A urmat cursurile Facultăţii de Filosofie a Universităţii din Bucureşti, între 1974 şi 1979, obţinând titlul de doctor, în anul 1980. A fost vicepreşedinte a