Incasarile din export ale Romaniei au inregistrat in trimestrul al doilea cel mai slab ritm de crestere in termeni reali din ultimii cinci ani, respectiv de 2,4%, conform datelor publicate de Institutul National de Statistica (INS).
Trendul de incetinire ar putea continua in trimestrul al treilea, avand in vedere ca exporturile din iulie au crescut in lei cu doar 5,2% fata de aceeasi luna a anului precedent, comparativ cu un ritm de 11,5% in aprilie.
In trimestrul al doilea, exporturile nete au avut o contributie negativa la PIB de 9,2%, compensata insa de cresterea consumului privat cu 8,8% si a formarii brute de capital cu 19,4%.
Datele statistice revizuite pe lunile mai si iunie indica aproape o stragnare a exporturilor comparativ cu anul precedent: +0,6% in mai si + 0,3% in iunie.
In euro apar insa cresteri de 6,7%, respectiv de 9,5%, insa stagnarea in lei pe fondul aprecierii peste asteptari a monedei nationale indica dificultatile cu care se confrunta companiile care incaseaza in euro si au de facut plati in lei.
Cea mai slaba performanta au inregistrat-o incepand din mai exporturile extracomunitare, care au inregistrat chiar scaderi in lei de peste 10% fata de perioadele corespunzatoare din 2006.
Analistii apreciaza ca evolutia comertului exterior in contextul aprecierii puternice a leului de pana la jumatatea lunii iulie trebuie privita diferentiat, avand in vedere elasticitatea exporturilor si a importurilor la intarirea monedei nationale. Asa se face ca viteza de crestere a importurilor a incetinit in mai si iunie fata de aprilie, pentru ca in iulie sa revina la 12,6% in lei (27,5% in euro) fata de iulie 2006. De asemenea, de regula exista un decalaj in timp intre miscarea cursului si efectul asupra exporturilor si importurilor.
Totusi, incetinirea exporturilor a devenit cat se poate de vizibila tocmai i