Cinematografele din reţeaua RomâniaFilm ar putea fi trecute din administrarea RADEF în cea a autorităţilor locale, ceea ce ar presupune renunţarea la strategia de privatizare a acestora, a anunţat ieri ministrul Culturii, Adrian Iorgulescu.
Acest transfer vine după ce ministerul a promovat încă din 2006 o strategie de privatizare a sălilor şi grădinilor de cinema din administrarea RADEF, strategie care a fost modificată în mai multe rânduri şi care a atras proteste şi acţiuni în instanţă din partea sindicaliştilor regiei.
Acum, ministrul Culturii spune că are în vedere o nouă posibilitate, aceea de a trece cinematografele din administrarea RADEF în proprietatea autorităţilor locale. Iorgulescu îşi motivează decizia prin faptul că una dintre clauzele prevăzute în strategia de privatizare a regiei, respectiv aceea ca noii proprietari să menţină destinaţia de cinematografe timp de cinci, respectiv zece ani, este considerată “discutabilă” de către Consiliul Concurenţei.
El a precizat că aceste aspecte au fost deja discutate săptămâna trecută la Vaslui, cu reprezentanţii aleşilor locali ai Partidului Naţional Liberal. MCC elaborase în această vară un proiect de ordonanţă, care urma să modifice iar legislaţia din domeniul cinematografiei, astfel încât privatizarea cinematografelor din administrarea RADEF să fie făcută de către AVAS.
Ministerul intenţiona ca până la 15 octombrie să reorganizeze regia autonomă RomâniaFilm şi să o transforme în societate comercială pe acţiuni, prin hotărâre de guvern. Strategia de privatizare a RADEF RomâniaFilm este contestată în instanţă de către Sindicatul Liber RomâniaFilm, următorul termen fiind 3 octombrie. Cu toate acestea, MCC prevedea, în proiectul de act normativ amintit, transferul până la 1 noiembrie al sălilor de cinema din administrarea RADEF la AVAS. (R.B.)
Cinematografele din reţeaua RomâniaFilm a