La ora cand cititi aceste randuri, Sfantul Sinod si Colegiul Electoral Bisericesc il vor fi ales deja, poate, pe succesorul Prea Fericitului Parinte Teoctist. Nu ne ingaduim sa avansam nici o ipoteza cu privire la numele noului Intai Statator al Bisericii Ortodoxe Romane.
Dupa o atenta si laborioasa documentare, indraznim sa va dezvaluim doar mecanismele si procedurile prin care a fost desemnat noul Patriarh.
Alegatori secreti
Pregatirile pentru “momentul 12 septembrie” au nascut controverse inca din start. Colegiul National pentru Studierea Arhivelor Securitatii a acuzat, mai mult sau mai putin voalat, cateva inalte fete bisericesti ca au colaborat cu fostele structuri securisto-comuniste. Sprijiniti tacit de intreg clerul, prelatii vizati de acuzele C.N.S.A.S. au refuzat sa dea explicatii.
Patriarhia Romana a anuntat, initial, ca va face cunoscute numele celor care il vor vota pe viitorul Patriarh. Lista electorilor, cuprinzand clerici si mireni, deopotriva, a ramas pana azi secreta.
La nivel local, de la parintele-protoiereu al Protoieriei Ploiesti, preotul Gheorghe Lazar, am aflat ca „din partea fiecarei Protoierii, va vota un reprezentant al Bisericii si trei mireni (civili - n.r.)”. In Prahova sunt patru protoierii: Ploiesti, Valeni, Urlati si Campina. Prin urmare, judetul nostru este reprezentat in Colegiul Electoral Bisericesc de 16 persoane.
Cine sunt acestea? „Nu stiu pe dinafara si nici nu va mai aud foarte bine”, ne-a declarat telefonic protoiereul Lazar, aflat pe santierul de constructie a unei biserici, dupa cum ne-a spus. Ulterior, Prea-Sfintia Sa nu a mai raspuns la telefon.
Desi nu s-au oprit aici, demersurile noastre de a afla oficial cine va pune stampila pe buletinele de vot pentru alegerea Patriarhului au fost incununate de... esec. Seful Biroului de presa al Patriarhiei Romane, pr.