Pentru stat, afacere proastă nu este să vândă pe 57 de milioane, ci să fie atât de lipsit de înţelepciune şi să anunţe că nu e mulţumit de preţ, aşa cum a făcut la CEC. Ford şi-a prezentat, săptămâna trecută, oferta financiară pentru fabrica de automobile de la Craiova: vreo 57 de milioane euro pentru 72% din acţiuni. Adică, mult mai puţin decât era preţul pe bursă al acţiunilor respective. Oferta americanilor a stârnit emoţie: iar vindem pe nimic averea ţ
Pentru stat, afacere proastă nu este să vândă pe 57 de milioane, ci să fie atât de lipsit de înţelepciune şi să anunţe că nu e mulţumit de preţ, aşa cum a făcut la CEC.
Ford şi-a prezentat, săptămâna trecută, oferta financiară pentru fabrica de automobile de la Craiova: vreo 57 de milioane euro pentru 72% din acţiuni. Adică, mult mai puţin decât era preţul pe bursă al acţiunilor respective. Oferta americanilor a stârnit emoţie: iar vindem pe nimic averea ţării? Chiar avem nevoie de americanii ăştia, sunt ei mai deştepţi ca noi? Nu cumva firma craioveană are în cont mai mulţi bani decât oferă Ford pe ea ?
Şi, apoi, recursul la memorie: dacă păstram noi Petrom, ce de bani luam pe el acum! Cei care pun astfel de probleme sunt, de regulă, oameni care nu au vândut nimic în viaţa lor, nici măcar un kilogram de prune; sunt cei care, dacă vor să cumpere o casă, sunt scandalizaţi de preţurile inumane, dacă vor să o vândă, mai aşteaptă puţin să se dubleze preţul. Adică, sunt primii care vor să tragă un tun, nu să facă afaceri. Americanii nu au început ieri să facă afaceri. Statul român a plătit cam acelaşi preţ pe acţiune pentru a răscumpăra fabrica de la coreeni. Dacă fabrica are conturile burduşite, cum se spune (cu vreo 80 de milioane de euro, deşi mă îndoiesc), cam aceeaşi sumă o avea şi când a cumpărat statul.
Ideea