Actiunile grupurilor financiare au devenit atractive pentru miliardarii care au curajul sa riste sume importante si sa investeasca in acest sector in plina criza a creditelor ipotecare.
Miliardarul britanic Joseph Lewis a achizitionat 7% din actiunile bancii americane de investitii Bearn Stearns, platind in schimbul acestora 860 mil. dolari (623 mil. euro), scrie BBC News.
Investitia reprezinta o gura de oxigen pentru Bearn Stearn, care a fost una dintre institutiile financiare americane cel mai afectate de criza financiara din sectorul subprime. In iunie, compania a pierdut 1,6 mld. dolari (1,2 mld. euro) dupa ce doua dintre fondurile administrate de aceasta au falimentat in urma cresterii numarului de credite ipotecare neperformante din sectorul subprime. La acel moment, copresedintele companiei Warren Spector, responsabil de diviziile de instrumente cu venit fix si de administrare de active, si-a dat demisia.
Creditele ipotecare subprime sunt imprumuturile cu grad ridicat de risc acordate, in principal, clientilor cu bonitate indoielnica sau celor cu venituri mici.
Cresterea continua din ultimii ani a ratei dobanzii a condus la un nivel record al creditelor neperformante din acest sector.
Consecintele cresterii numarului de credite neperformante nu s-au rasfrant doar asupra activitatii bancilor si firmelor de investitii care aveau expuneri pe piata creditelor subprime, ci asupra intregului sector bancar, stand la baza recentelor tulburari de pe piata internationala de creditare.
Criza americana a determinat creditorii sa manifeste o prudenta sporita, ceea ce a condus la inasprirea conditiilor de creditare.
Din cauza problemelor pe care le-a intampinat, banca a fost subiectul speculatiilor privind o eventuala preluare.
Lewis a ajuns sa detina 7% din Bearn Stearns, dupa ce in ultimele doua luni a achiz