Din 16 septembrie, Cristian Tabără şi echipa „Te vezi la Ştirile Pro Tv” dau startul unui nou maraton cu ajutorul căruia veţi descoperi tradiţii uitate şi poveşti spectaculoase de viaţă.În prima ediţie din acest sezon, difuzată duminică, de la ora 13.15, Cristian Tabără mărturiseşte: „Doamnelor şi domnilor, în mod oficial sunt dus cu pluta!”. În sensul propriu, căci realizatorul şi colegii săi au mers în inima Bucovinei, în comuna Ciocăneşti, unde ocupaţia străveche a plutăritului încă mai există. Mândri de istoria şi tradiţiile lor, ciocăneştenii ştiu bine să le pună în valoare.
S-au autointitulat comună-muzeu şi Capitala culturii tradiţionale din Carpaţi. După cum spune legenda, încă din timpul lui Dragoş Vodă, Alexandru cel Bun şi Ştefan cel Mare, ciocănitul fierarilor care făureau armele nu a încetat să se audă până azi. Chiar şi săgeata care a indicat locul în care s-a ridicat altarul mănăstirii Putna a fost făurită de ciocănarii de aici şi poleită în “Bistriţa Aurie”, după cum spun poveştile din partea locului. Chiar numele comunei se datorează străvechilor armurieri. Astăzi, însă, puţini tineri mai sunt interesaţi de această meserie. Cristian Tabără ar fi vrut să afle secretele meseriei de la fierarii care încă mai bat potcoavele, însă perioada uceniciei durează trei ani.
Plutăritul, ocupaţie tradiţională în zonă, se mai practică în puţine locuri din România şi chiar din Europa, dar reprezintă încă o mândrie a Ciocăneştiului. Tabără şi echipa „Te vezi la Ştirile Pro Tv” au fost duşi cu pluta pe apele încărcate de istorie ale Bistriţei. Realizatorul emisiunii a primit chiar titlul de „plutaş de onoare”, pentru promovarea tradiţiilor populare.(D.P.)
Din 16 septembrie, Cristian Tabără şi echipa „Te vezi la Ştirile Pro Tv” dau startul unui nou maraton cu ajutorul căruia veţi descoperi tradiţii uitate şi poveşti spectaculoase de viaţă.În