Salariile obţinute de către absolvenţii de facultate din România, imediat după terminarea studiilor, au crescut exponenţial în ultimii ani. Dar cum sunt acestea comparativ cu cele ale colegilor din alte ţări? Au trecut vremurile în care un absolvent de facultate era mulţumit dacă primea o ofertă de angajare de 70-80 de euro, în primul an de la obţinerea diplomei. În ultimii şase ani salariul mediu brut pe economie, exprimat în euro, a crescut de 2,6 ori, iar pretenţiil
Salariile obţinute de către absolvenţii de facultate din România, imediat după terminarea studiilor, au crescut exponenţial în ultimii ani. Dar cum sunt acestea comparativ cu cele ale colegilor din alte ţări?
Au trecut vremurile în care un absolvent de facultate era mulţumit dacă primea o ofertă de angajare de 70-80 de euro, în primul an de la obţinerea diplomei. În ultimii şase ani salariul mediu brut pe economie, exprimat în euro, a crescut de 2,6 ori, iar pretenţiile tinerilor ţin pasul cu evoluţia acestui indicator.
„Salariile medii pentru absolvenţii de facultate sunt în jurul cifrei de 300 de euro. Variaţiile sunt +/- 30% şi sunt date în primul rând de zonele geografice, dar şi de tipul de competenţă pe care îl pot avea aceştia“, spune Claudiu Ciortea, permanent placement manager la Adecco România.
Aşadar, există diferenţe semnificative între lefurile oferite de firmele din Bucureşti şi cele din restul ţării. În Capitală, se poate câştiga cu 15%-25% mai mult. Diferenţe şi mai mari apar însă în funcţie de existenţa unei experienţe de muncă anterioare finalizării studiilor.
„Tinerii care au avut un job (full time sau part time) în timpul facultăţii pot obţine salarii considerabil mai mari decât cei care nu au o experienţa anterioară. Astfel, ca plajă pentru prima categor