Inflaţia din luna august pune probleme de coordonare a politicii monetare pentru încadrarea în ţinta anuală şi, în aceste condiţii, cel mai probabil, Banca Naţională a României (BNR) nu va mai aplica reduceri de dobândă, a declarat viceguvernatorul băncii centrale, Eugen Dijmărescu.
„August a fost un şoc pe care l-am anticipat, dar nu mă aştept la alte şocuri până la sfârşitul anului“, a afirmat Dijmărescu. El a arătat că BNR a revizuit prognoza de inflaţie pentru acest an de la 3,7% la 3,9%, în ultimul raport asupra inflaţiei, tocmai pentru că se aştepta la un anumit şoc, chiar dacă de o amplitudine mai mică.
Întrebat despre o eventuală nouă reducere a dobânzii de politică monetară, viceguvernatorul a spus că nu o vede ca opţiune pentru acest an. „Am mari îndoieli că BNR va mai tăia dobânda în circumstanţele de până la sfârşitul anului“, a spus Dijmărescu. Oficialul BNR a lăsat să se înţeleagă că şi o relaxare a rezervelor minime obligatorii este departe de a fi adoptată în 2007, arătând că discuţiile pe această temă trebuie să aibă în vedere şi contextul de piaţă.
Viceguvernatorul BNR spune că stabilitatea dobânzilor interne în perioada scursă de la începutul crizei globale de lichidităţi demonstrează că piaţa românească a trecut cu bine de acest test, în ciuda deprecierii inerente a leului.
„Pe piaţa valutară a fost un deficit de lichiditate prin ieşirile semnificative de capital din ultima perioada, dar nu s-a resimţit şi în piaţa monetară. Trezorierii băncilor au manageriat bine această situaţie, iar dobânzile au rămas stabile în toată această perioadă, undeva la 6-7%. Piaţa internă a trecut cu bine acest test“, a spus Dijmărescu, după lansarea emisiunii filatelice „140 de ani de la formarea sistemului monetar românesc modern", eveniment găzduit de banca centrală.
Oficialul băncii centrale a acceptat că ieşirile de valută de la inve