„Expertul evaluator va analiza calitatea si starea constructiei, finisajele si imbunatatirile interioare, dar si exterioare, daca vorbim spre exemplu despre gradini, existenta unui garaj sau a unui loc de parcare asigurat, si chiar costul lunar al intretinerii locuintei respective.
Starea spatiilor comune ale locatarilor, precum curatenia si imbunatatirile, in special atunci cind vorbim despre blocuri, este de asemenea luata in calcul de evaluator“, explica Adrian Crivii, Managing Partner al companiei de evaluare Darian.
In cazul evaluarii, primul aspect de avut in vedere este partea juridica, documentatia. In ceea ce priveste deficientele pe care proprietarul trebuie sa le remedieze in cazul in care doreste o evaluare asupra apartamentului, acestea tin de aspectul locuintei. „Apartamentul trebuie sa fie igienizat, trebuie sa i se faca izolatie termica si sa se puna geamuri termopan daca se poate.
Evaluatorul vede in primul rind umezeala si peretii innegriti“, spune Adrian Crivii. Pe de alta parte, expertul afirma ca nici investitiile foarte mari nu sint indicate. „Nu trebuie sa investeasca in imbunatatiri o suma care nu s-ar amortiza la vinzarea locuintei“, mai spune acesta.
Pentru a determina valoarea unei locuinte sint importante zona, amplasamentul sau vecinatatile acesteia. Evaluatorul va urmari gradul de poluare in zona, nivelul de zgomot, infrastructura si accesul, distanta fata de scoli, parcuri, centre comerciale, statii ale mijloacelor de transport in comun etc. Chiar si anumite proiecte nefinalizate pot sa influenteze valoarea unei locuinte.
„Construirea unui hipermarket in zona poate sa ridice pretul de vinzare, in timp ce ridicarea unui bloc inalt linga o casa scoasa la vinzare poate sa ii scada valoarea dramatic“, mai spune Crivii.
In prima faza, proprietarul trebuie sa ii puna la di