Zece persoane au murit si alte 7.000 sunt bolnave de holera, in nordul Irakului, a anuntat Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS), citata de Reuters.
Sursa epidemiei de holera in cele trei provincii irakiene, Sulaimaniya, Kirkuk si Erbil, nu a fost inca depistata, purtatoarea de cuvant a OMS, Fadela Chaib, explicand ca initial, organizatia a crezut ca boala a fost cauzata de apa poluata.
"Toate sistemele publice de canalizare din zonele afectate au fost dezinfectate cu clor, si in mod periodic sunt prelevate probe pentru teste, in scopul de a ne asigura ca apa potabila intruneste standardele necesare", a adaugat Chaib.
Intr-un copmunicat de presa al organizatiei se arata ca "pentru a tine sub control epidemia de holera, OMS nu recomanda restrictii speciale de calatorie sau comert in zonele afectate".
Statisticile OMS arata ca cel putin 3.000 de persoane din Sulaimaniya sunt bolnavi de boala diareica acuta, similara holerei, intre 23 august si 6 septembrie, dintre care noua au decedat.
In provincia Kirkuk s-au inregistrat peste 3.700 de cazuri de boala diareica acuta, in perioada 29 iulie - 2 septembrie, iar o persoana a decedat, in aceeasi regiune fiind confirmat si primul caz de holera, la 14 august.
Comitetul International al Crucii Rosii, miscarea Medici fara frontiere si alte organizatii ale ONU, UNICEF si Programul Natiunilor Unite pentru Dezvoltare s-au alaturat OMS pentru a stopa epidemia de holera, distribuind antibiotice si saruri de rehidratare si oferind programe educative in randul populatiei.
Zece persoane au murit si alte 7.000 sunt bolnave de holera, in nordul Irakului, a anuntat Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS), citata de Reuters.
Sursa epidemiei de holera in cele trei provincii irakiene, Sulaimaniya, Kirkuk si Erbil, nu a fost inca depistata, p