Abuz Aria de aplicare a consultanţei fiscale a fost extinsă abuziv, printr-o modificare a Codului de procedură fiscală: consultanţii vor trebui să-şi asume răspunderea pentru declaraţiile fiscale. La sfârşitul mandatului de abilitare acordat de Parlament în ceea ce priveşte emiterea de acte normative, Guvernul a pus de o ordonanţă care modifică o serie de alte acte normative, cum ar fi Codul de procedură fiscală, OUG nr. 28/1999 privind obligaţia agenţilor economici de
Abuz Aria de aplicare a consultanţei fiscale a fost extinsă abuziv, printr-o modificare a Codului de procedură fiscală: consultanţii vor trebui să-şi asume răspunderea pentru declaraţiile fiscale.
La sfârşitul mandatului de abilitare acordat de Parlament în ceea ce priveşte emiterea de acte normative, Guvernul a pus de o ordonanţă care modifică o serie de alte acte normative, cum ar fi Codul de procedură fiscală, OUG nr. 28/1999 privind obligaţia agenţilor economici de a utiliza aparate de marcat electronice fiscale şi OG nr. 75/2001 privind organizarea şi funcţionarea cazierului fiscal.
Unele modificări sunt semnificative, iar spaţiul este insuficient pentru a le parcurge pe toate. Ne oprim la una din ele, care, deşi poate trece neobservată în primă instanţă, va avea un impact semnificativ asupra mediului de afaceri.
Este vorba de introducerea, după alineatul (4) al articolului 83 din Codul de procedură fiscală, a unui nou alineat, alineatul (5), cu următorul cuprins: „Declaraţiile fiscale anuale ale contribuabililor persoane juridice vor fi certificate de către un consultant fiscal, în condiţiile legii, cu excepţia celor pentru care este obligatorie auditarea.“
Citind o asemenea frază, nu poţi să nu-ţi pui o grămadă de întrebări legate nu numai de sensul cuvântului „certif