Piaţa imobiliară din România este puternic influenţată de modificarea TVA aplicată tranzacţiilor imobiliare din 2007. Noua reglementare aduce atât obligaţii, cât şi noi oportunităţi. Una dintre cele mai importante modificări este scutirea de TVA pentru vânzarea proprietăţilor imobiliare aflate în posesie de mai mult de doi ani, a terenurilor neconstruibile, precum şi leasingul imobiliar. De această facilitate pot beneficia atât societăţile pentru care TVA reprezint
Piaţa imobiliară din România este puternic influenţată de modificarea TVA aplicată tranzacţiilor imobiliare din 2007. Noua reglementare aduce atât obligaţii, cât şi noi oportunităţi.
Una dintre cele mai importante modificări este scutirea de TVA pentru vânzarea proprietăţilor imobiliare aflate în posesie de mai mult de doi ani, a terenurilor neconstruibile, precum şi leasingul imobiliar. De această facilitate pot beneficia atât societăţile pentru care TVA reprezintă un cost (cum ar fi băncile, firmele de asigurare, instituţiile publice), cât şi persoanele fizice ce achiziţionează astfel de proprietăţi de la persoane juridice. În cazul achiziţionării imobilelor noi, deşi scutirea de TVA nu se aplică, totuşi, costurile cu TVA pot fi evitate în condiţiile în care se ia în calcul alternativa leasingului imobiliar, urmat de cumpărarea fără TVA a proprietăţii respective, după cel puţin doi ani de la încheierea contractului de leasing. În acest moment, pe piaţa imobiliară se practică o soluţie de evitare a taxării cu TVA pentru imobile noi care contravine normelor legale în vigoare şi care poate genera obligaţii de plată a TVA pentru vânzător. Astfel, investitorii dezvoltă proiecte imobiliare atât pe numele unor persoane fizice, cât şi juridice, vânzarea efectuându-se în funcţie de calitatea cumpărătorului.
Un paradox pentru plătitori