Foto: AP
O mie de imigranti bulgari si romani sositi intr-un sat din La Mancha pentru culesul viilor suporta indiferenta agricultorilor si exploatarea, scrie cotidianul spaniol El Pais, citat de Rador. Moral de Calatrava, la doar 18 km de Valdepenas, este un sat de case albe ale caror usi si ferestre, acoperite de draperii grele, raman de obicei deschise pentru a lasa aerul sa circule.
In centru este biserica. La Mancha este plina de astfel de sate. Ne aflam in plin sezon de cules al viilor.
Oficial, in Moral de Calatrava traiesc 5.500 de oameni. Dar oricine ar ridica perdeaua unei case in timpul noptii ar putea nega aceasta cifra. O multime de oameni in interior si, in lumina unui felinar, este posibil sa vezi zeci de corpuri de barbati, femei si copii care dorm inghesuiti pe saltele puse pe podea. In penumbra se poate vedea luciul unui dinte de aur.
Acesti oameni fac parte din cei circa o mie de straini care au sosist sa munceasca la culesul viei. Majoritatea sunt bulgari si romani de etnie tiganeasca. Unii au venit in autobuze, direct din tarile lor (doua zile de drum fara oprire). Altii au venit din alte regiuni, urmand drumul recoltei.
In ultima luna, multi dintre ei au trecut de la neliniste la disperare: inca nu stiu daca agricultorii ii vor angaja, pentru ca desi tarile lor au intrat in UE la 1 ianuarie, moratoriul de doi ani impus de guvern ii face sa fie considerati in continuare imigranti din punct de vedere al muncii.
Si doar unii dintre patronii din Moral - la fel ca si in alte sate din zona - s-au deranjat sa faca demersurile oficiale.
Este si cazul romanului Varga Lucian, de 33 de ani, care a sosit din Murcia cu sotia, fiica, fratele, tatal... in total sase persoane. Temerea agricultorilor de a-i angaja pentru ca nu au acte l-a obligat luna trecuta sa ceara banii imprumutati fratelu