Servicii medicale de prevenire a cancerului, diabetului şi de planificare familială vor fi introduse de anul viitor în cadrul Programului Naţional de Evaluare a Stării de Sănătate a Populaţiei. Anunţul a fost făcut ieri de Eugen Nicolăescu, ministrul Sănătăţii, la finalul unui program româno-american, care s-a derulat timp de 6 ani. Programul „Iniţiativa pentru Sănătatea Familiei din România 2001 – 2007”, care a început prin memorandumul de înţelegere între Guvernul american şi cel al României, în care americanii au investit 19 milioane de dolari, s-a încheiat ieri oficial. Programul a vizat ca serviciile de planificare familială şi contraceptivele să fie accesibile, să informeze populaţia de existenţa acestora şi să formeze specialişti în domeniu.
„Ministerul Sănătăţii a decis să includă serviciile de planificare familială şi de asistenţă a gravidei în pachetul de servicii de bază pentru populaţia asigurată, cât şi în pachetul minimal pentru populaţie, iar Casei de Asigurări de Sănătate plăteşte aceste servicii”, a spus Vasile Ciurchea, preşedintele Case Naţionale de Asigurări de Sănătate (CNAS). Programul româno-american din fiecare judeţ a vizat existenţa furnizorilor de servicii medicale instruiţi, distribuirea gratuit a contraceptivelor şi informarea populaţiei privind dreptul la consiliere şi contracepţie. Potrivit statisticilor, în urma programului româno-american, rata avorturilor a scăzut de trei ori, mai multe persoane folosesc contraceptive, mortalitatea maternă din cauza avorturilor s-a redus cu 37 la sută. (L.S.)
Servicii medicale de prevenire a cancerului, diabetului şi de planificare familială vor fi introduse de anul viitor în cadrul Programului Naţional de Evaluare a Stării de Sănătate a Populaţiei. Anunţul a fost făcut ieri de Eugen Nicolăescu, ministrul Sănătăţii, la finalul unui program româno-american, care s-a derulat timp de 6 a