Legiuitorii au avut grijă să evite un nou caz FNI, iar investiţiile participanţilor pot fi monitorizate Pe forumuri şi în studiile de piaţă care au început să apară se arată
Legiuitorii au avut grijă să evite un nou caz FNI, iar investiţiile participanţilor pot fi monitorizate
Pe forumuri şi în studiile de piaţă care au început să apară se arată îngrijorarea viitorilor participanţi faţă de siguranţa sistemului. Materialul de faţă încearcă să vă explice prevederile legale care limitează falimentele şi posibila dispariţie a unui administrator cu banii contribuabililor.
La pensiile private obligatorii, al căror start se dă în mai puţin de o săptămână, participă angajaţii cu vârsta de până în 35 de ani, care contribuie la sistemul public de pensii (Legea nr.19/2000 privind sistemul public de pensii şi alte drepturi de asigurări sociale, cu modificările şi completările ulterioare).
Vor cotiza, în mod opţional, angajaţii cu vârste cuprinse între 35 şi 45 de ani, care contribuie la sistemul public de pensii.
Ceea ce este important de ştiut de către scepticii sistemului este faptul că suma totală cuvenită pentru pensia privată nu poate fi mai mică decât valoarea contribuţiilor plătite, diminuate cu penalităţile de transfer şi comisioanele legale.
Participanţii vor fi informaţi anual despre randament
Administratorul trebuie să informeze participantul, în mod gratuit, despre activul personal, respectiv numărul de unităţi de fond şi valoarea acestora, precum şi despre situaţia sa ca administrator al fondului.
De asemenea, este obligat să transmită, în termen de 10 zile calendaristice, orice informaţie relevantă privind schimbarea regulilor schemei de pensii private, să pună la dispoziţia participantului declaraţia privind politica de investiţii, conturile şi rapoartele anuale.
În cazul în care solicitaţi informaţii s