Cresterea preturilor de consum a fost de 0,86%in luna august si de 4,96% pe ultimele 12 luni, in crestere din cauza scumpirii painii, oualor, legumelor si fructelor, a anuntat ieri Institutul National de Statistica.
Seceta a adus scumpiri peste asteptari la produsele agricole si de panificatie, care au urcat inflatia anualizata (calculata pe ultimele 12 luni) la aproape 5%, cel mai ridicat nivel din ultimul an. In august, inflatia a fost de 0,86%, inregistrand cel mai ridicat ritm de anul acesta. Acest nivel inseamna anualizat peste 10%, nemaiintalnit de trei ani incoace.
Produsele alimentare s-au scumpit cu 1,68%, cele nealimentare cu 0,08%, iar serviciile cu 1,06%. Practic, inflatia anualizata a urcat pentru a doua luna consecutiv si se mentine pe un trend aproape neintrerupt de crestere, dupa ce a atins minimul istoric de 3,66% in martie. In urma cu o luna, adica la sfarsitul lunii iulie, inflatia anualizata era de 4%. Consecinta revenirii inflatiei in apropierea nivelului de 5%, spun analistii, este ca BNR va fi mai prudenta si va mentine probabil nivelul dobanzii de politica monetara de 7% pana la sfarsitul anului.
"Seceta prelungita din timpul verii va alimenta cresteri de preturi la produsele agricole si in lunile urmatoare. Deprecierea leului din septembrie va contribui de asemenea la presiunile inflationiste. In aceste circumstante, ne asteptam ca inflatia anuala sa urce peste 5,5% in urmatoarele doua luni", considera Ionut Dumitru, seful departamentului de analiza al Raiffeisen Bank. El se astepta la o inflatie de 0,4% in august.
Pentru anul acesta, Banca Nationala a stabilit o tinta de inflatie de 4%, cu un interval permis de variatie de plus sau minus un punct procentual. Deocamdata, traiectoria inflatiei nu a iesit din interval, incadrandu-se la limita (cu 4,96%) in august.
Dumitru se asteapta ca inflatia sa