Un nou studiu pe animale realizat in SUA şi publicat online pe 28 august 2007 in Jurnalul Chimiei Agricole şiAlimentare arată că anumite substanţe din rodie se acumulează in prostată şi opresc dezvoltarea cancerului la acest nivel.(1) Este vorba de elagitanine, substanţe ce fac parte din clasa taninelor. Sunt polifenoli cu gust amărui ce se găsesc şi in ceai, vin, căpşuni, afine şi chiar usturoi.
Un nou studiu pe animale realizat in SUA şi publicat online pe 28 august 2007 in Jurnalul Chimiei Agricole şiAlimentare arată că anumite substanţe din rodie se acumulează in prostată şi opresc dezvoltarea cancerului la acest nivel.(1) Este vorba de elagitanine, substanţe ce fac parte din clasa taninelor. Sunt polifenoli cu gust amărui ce se găsesc şi in ceai, vin, căpşuni, afine şi chiar usturoi.
"Am arătat că elagitaninele se concentrează masiv la nivelul ţesutului prostatic." explică autorii , conduşi de Navindra Seeram.
Cercetătorii au verificat efectul elagitaninelor intr-un studiu pe şoareci. Un extract de rodie bogat in elagitanine a fost administrat şoarecilor din experiment. La 24 de ore s-a verificat nivelul de elagitanine din săngele acestora, dar şi din alte organe.Experţii au observat că are loc o acumulare crescută a elagitaninelor in prostata rozătoarelor."Nu se ştie cu exactitate mecanismul prin care elagitaninele se concentrează la nivelul prostatei, colonului şi altor ţesuturi intestinale, dar nu şi in alte părţi ale corpului. Această predispoziţie este totuşi responsabilă pentru prevenţia cancerului de prostată", explică Seeram, conducătorul studiului.
Extractul de rodie a mai trecut un test in laborator. Cercetătorii au injectat celule canceroase prostatice unor şoareci cu un sistemul imun compromis. Ulterior aceştia au fost divizaţi aleator in două grupuri, iar unul a primit extract de rodie. Rezultatele