Încă din 2002, Ministerul Educaţiei a stabilit care sunt grupele de mijloace de învăţământ care pot primi, înainte de a fi achiziţionate de şcoli, avizul favorabil din partea MECT. Astfel, există 8 tipuri de materiale auxiliare asupra cărora ministerul îşi poate da acordul: aparatele, trusele de laborator şi echipamentele; modelele, incluziunile şi preparatele microscopice; mijloacele audiovizuale; programele informatice; materialele grafice şi foliile pentru retroproiector; jocurile şi jucăriile didactice; aparatele şi materialele sportive şi mobilierul şcolar.
Mijloacele de învăţământ supuse avizării trebuie să corespundă curriculumului şi standardelor de avizare, să respecte cerinţele referitoare la protecţia sănătăţii, protecţia mediului şi securitatea utilizatorilor. În funcţie de materialul didactic – hartă, CD, soft educaţional, film, diapozitiv, aparat de laborator etc. – comisiile sunt diverse, putând fi formate din inspectori şi specialişti din minister, de la ISE, de la inspectorate, cadre didactice, producători. Pentru avizarea mobilierului şcolar, MECT îşi dă avizul numai dacă acelaşi lucru l-a făcut, înainte, şi Ministerul Sănătăţii. Chiar dacă, anual, MECT publică un catalog în care sunt prezentate materialele avizate, şcolile nu sunt obligate să cumpere aceste produse. Fiecare şcoală poate cumpăra, pe propria răspundere, şi materiale didactice care nu au avizul MECT, atât timp cât banii cu care le cumpără nu provin de la minister.
Anul trecut, pentru dotarea laboratoarelor şi achiziţionarea de material sportiv, şcolile au primit 185.787.825 RON. La această sumă se mai adaugă 4.944.000 RON pentru dotarea cabinetelor de logopedie şi 18.832.000 RON pentru dotarea cabinetelor de consiliere psihopedagogică. Anul acesta, suma alocată pentru achiziţionarea de material didactic de către şcoli a fost mult mai mică: 55.000.000. Aşadar, pe lângă p