Eugen Dijmarescu, viceguvernatorul Bancii Nationale responsabil cu operatiunile de piata, nu crede ca o noua reducere a dobanzii de politica monetara ar mai constitui o optiune pentru banca centrala pana la sfarsitul anului.
"Nu cred ar fi o optiune, avand in vedere circumstantele actuale legate de inflatie, asa ca am mari indoieli ca va mai fi o scadere de dobanda", a declarat ieri oficialul BNR, intarind asteptarile analistilor bancari ce au anuntat deja prognoze de mentinere a dobanzii de politica monetara la nivelul actual de 7% pana la sfarsitul anului, o eventuala majorare fiind luata in calcul pentru prima jumatate a lui 2008.
Din februarie pana in iunie BNR a redus dobanda cu 1,75 puncte procentuale, de la 8,75% la 7%, unde a oprit-o in iulie. Urmatoarea sedinta de politica monetara este programata pe 26 septembrie.
In acelasi timp, Dijmarescu nu le da bancherilor sperante privind mult-asteptata reducere a rezervelor minime obligatorii, promisa de altfel de mai multe ori de banca centrala in contextul procesului de armonizare cu practicile Bancii Centrale Europene (BCE). "Discutiile sunt binevenite, conduc la acele masuri care trebuie adoptate, insa momentul poate veni numai cand conditiile de pe piata aproba o asemenea actiune fara sa tulbure echilibrele", a spus Dijmarescu.
BCE a opinat recent ca regimul rezervelor minime obligatorii (20% la lei, 40% la valuta) impus bancilor de BNR continua sa fie "in mod semnificativ diferit" de cel dupa care opereaza institutiile de credit din cele 13 tari membre ale zonei euro, in ciuda ajustarilor din acest an. In acest context, bancherii locali se plang de pozitia dezavantajoasa in care sunt plasati de BNR din punctul de vedere al costurilor in comparatie cu jucatorii europeni care pot opera liber pe piata si sa fie mai competitivi prin preturile oferite.
Cat priveste varful de inflatie d