Găsirea consensului în privinţa distribuirii mandatelor naţionale în cadrul Parlamentului European constituie o provocare pentru oficialii de la Bruxelles, având în vedere interesele unor Găsirea consensului în privinţa distribuirii mandatelor naţionale în cadrul Parlamentului European constituie o provocare pentru oficialii de la Bruxelles, având în vedere interesele unor state precum Germania şi Franţa. Adrian Severin şi Alain Lamassoure au fost desemnaţi să se ocupe de această chestiune şi să întocmească un raport care va fi supus votului eurodeputaţilor la 11 octombrie.
Severin şi Lamassoure au prezentat, marţi, raportul privind reforma compoziţiei Parlamentului European, document de pe urma căruia au de câştigat toată statele UE şi nu doar marile puteri. Adrian Severin a explicat că, dacă nu se va ajunge la un acord pe această temă, toţi europenii vor pierde întrucât se vor aplica prevederile Tratatului de la Nisa, respectiv un sistem cu 736 de locuri în Legislativ, faţă de 750.
"Acest raport este o parte a reformei UE. Reforma trebuie să vizeze în primul rând instituţiile Uniunii, Consiliul, Comisia şi Parlamentul European. Am fost însărcinat să mă ocup de recompunerea structurii Parlamentului European", ne-a declarat Adrian Severin.
El a arătat că asemenea chestiuni sensibile nu sunt încredinţate spre rezolvare decât parlamentarilor cu o bună reputaţie profesională. "Misiunea noastră a avut o triplă dimensiune: găsirea unei soluţii pentru a da legitimitate PE din punct de vedere al reprezentării demografice, găsirea unui consens (până acum înregistrându-se trei eşecuri la acest punct) şi facilitarea reformei instituţionale a Uniunii", a subliniat Severin.
Eurodeputatul român a ţinut să precizeze că alcătuirea raportului a presupus un mare efort din pricina intereselor legate de împărţirea a 750 de locuri. România va avea 33 de l