Preşedintele CRP, Cristian Tudor Popescu, a declarat, în deschiderea conferinţei „Europa necunoscută? Oportunităţi şi riscuri“ a Asociaţiei Jurnaliştilor Europeni (AJE), că tema este foarte potrivită pentru români, întrucât „fişa postului de jurnalist se modifică, pentru unii, în mod dramatic“.
Conferinţa a fost deschisă de preşedintele Asociaţiei Jurnaliştilor Europeni – Reţeaua de Comunicare, Paolo Magagnotti, şi de Cristian Tudor Popescu, preşedintele Clubului Român de Presă (CRP) şi directorul cotidianului Gândul.
Preşedintele CRP a declarat că „presa scrisă pierde teren în faţa jurnalismului online“. „Interactivitatea devine componenta esenţială a presei. În numai cinci ani, ştirile pe net le vor depăşi pe cele clasice“, a afirmat Cristian Tudor Popescu, adăugând că „fişa postului de jurnalist se modifică pentru unii în mod dramatic“.
C. T. Popescu a enunţat şi fenomenul trustizării, ca factor de influenţare a meseriei de jurnalist, el declarând că, în România, „procesul de trustizare a presei este practic încheiat“. „În presa românească au intrat bani mulţi“, a spus Popescu, precizând că preocuparea organizaţiilor de media în legătură cu fenomenul trustizării îl constituie, în prezent, transparentizarea surselor de finanţare a instituţiilor media, după ce s-a realizat transparentizarea acţionariatului. Despre factorii care influenţează munca jurnalistului a vorbit şi Helmut Hetzel, preşedintele onorific al Asociaţiei Jurnaliştilor Europeni – Reţeaua de Comunicare, şi Roland Bless, director în cadrul biroului misiunii OSCE pentru libertatea presei.
La discuţia despre „Libertatea presei, concentrarea media şi accesul jurnaliştilor la informaţie“ din cadrul conferinţei organizate de Asociaţia Jurnaliştilor Europeni – Reţeaua de Comunicare, au mai luat parte Rotger H. Kindermann, vicepreşedinte al AJE, Katarzyna Pelka-Wolsztajn, vicepreşedi