Plenul Consiliului Superior al Magistraturii a avizat favorabil cu amendamente proiectul de lege ce vizeaza schimbarea Legii nr. 356/2006 pentru modificarea si completarea Codului de procedura penala, informeaza CSM printr-un comunicat remis joi Agentiei NewsIn.
Modificarile din proiect in forma propusa de Consiliul Superior al Magistraturii stabilesc urmatoarele: "Cauzele aflate in curs de urmarire penala sau de judecata la parchetele militare si instantele militare la data intrarii in vigoare a prezentei legi, date in competenta parchetelor sau instantelor civile, vor fi urmarite sau judecate de parchetele civile sau instantele civile".
Proiectul vizeaza modificarea alin. (2) si (3) ale art. III din lege, care prevad ca toate cauzele care se aflau in curs de urmarire penala sau de judecata la parchetele sau instantele militare la data intrarii in vigoare a Legii nr.356/2006 si care ar fi de competenta parchetelor sau instantelor civile, continua sa fie urmarite sau judecate de parchetele sau instantele militare, se arata in comunicatul CSM.
Cauzele aflate in curs de judecata la data intrarii in vigoare acestei legi, urmeaza sa fie judecate de instantele competente conform dispozitiilor aplicabile anterior acestei date, se precizeaza in comunicat.
Ambele dispozitii au fost declarate neconstitutionale prin Decizia Curtii Constitutionale nr. 610 din 20 iunie 2007, cu motivarea ca mentinerea competentei parchetelor si instantelor militare pentru cauzele aflate in curs de urmarire penala sau de judecata la data intrarii in vigoare a legii este nejustificata, in conditiile in care parchetele si instantele militare urmeaza sa continue instrumentarea unor cauze privind persoane care nu au calitatea de militari, se mai arata in comunicatul CSM.
Curtea Constitutionala a apreciat ca aceasta derogare este vadit discri