Culesul viei a adus in Spania noi valuri de imigranţi, cei mai mulţi din Romănia şi Bulgaria.
Culesul viei a adus in Spania noi valuri de imigranţi, cei mai mulţi din Romănia şi Bulgaria.
Â
Organizaţiile care apără drepturile muncitorilor in Spania au atras atenţia că angajatorii obişnuiesc să-i trateze pe sezonieri ca pe nişte "muncitori de unică folosinţă". Presa iberică a semnalat deja cazuri de romăni veniţi la cules nevoiţi să locuiască la grămadă, in case vechi, in rulote sau in corturi.
In provincia Ciudad-Real, o zonă viticolă importantă, lucrurile par să se fi imbunătăţit faţă de anii trecuţi. "Acum s-au incheiat contracte incă din luna mai pentru culesul strugurilor. Mai sunt şi romăni care vin aşa, la nimereală, unii mai prind de lucru căteva zile, alţii apelează şi la noi, şi la Crucea Roşie spaniolă ca să-i ajute, căci sunt victime ale altor romăni care le promit de lucru, insă ii abandonează. Anul acesta, deocamdată, nu am avut nici un caz", ne-a spus preotul Alexandru Cotoraci, de la parohia Sfăntul Mina, din Ciudad Real.
40-50 EURO PE ZI. In urmă cu trei luni, grindina a distrus recolta de struguri in unele zone din Castilla la Mancha, "iar romănii care lucrau exclusiv in domeniul viticol au fost nevoiţi să plece acasă, autocare intregi au plecat, imediat după dezastru", ne-a mai spus preotul Alexandru Cotoraci.
In zonele in care recolta este bună, romănii sunt plătiţi cu 40-50 de euro pentru ziua de lucru. "Romănii sunt apreciaţi de spanioli, căci lucrează mult, bine şi ieftin. Alţii au pretenţii mai mari, in speţă andaluzii sau marocanii", a adăugat preotul.
Deocamdată, se culeg soiurile timpurii şi abia din 17 septembrie se trece la faza puternică a recoltatului. Ca să poată lucra in Spania, romănii au incă nevoie de un permis de muncă. Potrivit estimărilor făcute de ziariştii spanioli,