Managerul Eurobank EFG Securities spune că apariţia unor emitenţi noi este şansa dezvoltării bursei. Cu plusurile şi minusurile ei, piaţa românească de capital continuă să fie atractivă Managerul Eurobank EFG Securities spune că apariţia unor emitenţi noi este şansa dezvoltării bursei.
Cu plusurile şi minusurile ei, piaţa românească de capital continuă să fie atractivă atât pentru investitorii străini, cât şi pentru cei locali. Reprezentanţii EFG Securities subliniază că o condiţie absolut necesară pentru o dezvoltare solidă a bursei de la Bucureşti rămâne listarea de noi emitenţi.
La sfârşitul anului 2006, capitalizarea bursei din Bucureşti reprezenta puţin peste 21% din produsul intern brut, în condiţiile în care în Bulgaria acelaşi indicator era de 31,2%, în Polonia - 41,8%, iar în ţările dezvoltate (precum Elveţia) ajunge şi la 307,9%. "Pentru piaţa de capital din România, în momentul de faţă este foarte important să apară noi emitenţi, în aşa fel încât volumul de tranzacţionare să fie semnificativ impulsionat", spune Ioana Vlădilă, general manager la EFG Securities.
Un proces de listare implică însă un timp de pregătire care variază între şase luni şi un an, uneori poate şi mai mult. Reprezentantul companiei de intermediere financiară subliniază faptul că performanţele companiilor cotate la BVB în ultima perioadă şi evaluările lor implicite au atras şi alte companii private către ideea listării. "Sperăm ca în curând să putem oferi celor interesaţi posibilitatea de a investi într-un număr mai mare de companii" spune Ioana Vlădilă.
Brokerii străini au început "vânarea" profesioniştilor de pe piaţa românească de capital. Chiar dacă din cele peste 100 de case de brokeraj străine autorizate de Comisia Naţională a Valorilor Mobiliare (CNVM), numai câteva vor activa, efectiv, pe piaţa noastră, miza se anunţă din ce în ce mai mare.
Re