Cea mai bună poziţie, a 12-a, fost ocupată de Petrom. Printre celelalte nume autohtone prezente se numără Dacia, Electrica, Transelectrica, Oltchim, ALRO Slatina, Romtelecom şi Rompetrol . Un Cea mai bună poziţie, a 12-a, fost ocupată de Petrom. Printre celelalte nume autohtone prezente se numără Dacia, Electrica, Transelectrica, Oltchim, ALRO Slatina, Romtelecom şi Rompetrol .
Un număr de 32 de companii româneşti se află în topul celor mai mari 500 de companii din Europa Centrală şi de Est, realizat de compania Deloitte Central Europe, cu sprijinul Deloitte România.
Dintre cele 32 de nume româneşti, şapte companii se află între primele 100 de companii, poziţia cea mai avansată în top fiind ocupată de Petrom, respectiv locul 12. Mittal Steel Galaţi ocupă locul 63, în timp ce Electrica s-a situat pe 67, Dacia, pe 69, Metro România, pe 72, Rompetrol Rafinare, pe 73, iar Petrotel Lukoil, pe locul 100.
Este nevoie de noi fonduri de investiţii
Topul este dominat de companiile din domeniul energiei şi resurselor, pe prima poziţie fiind grupul polonez PKN Orlen, urmat de Mol Ungaria, Skoda Auto Cehia, NJSC Naftogaz Ucraina, CEZ Cehia, Volkswagen Slovacia, Audi Ungaria, Nokia Ungaria şi TP Polonia. Cele mai multe companii care figurează în acest top sunt din Ungaria, Cehia, Ucraina, ţări care s-au integrat în Uniunea Europeană cu mult înaintea ţării noastre.
Intrarea României în UE la 1 ianuarie 2007 a determinat însă ca şi investitorii străini să se uite cu mai multă încredere spre această zonă, astfel că este de aşteptat ca investiţiile să se majoreze semnificativ.
"După aderarea la Uniunea Europeană, investitorii au început să aleagă România pentru a-şi dezvolta afacerile, întrucât piaţa din ţara noastră are un potenţial şi o rată de absorbţie ridicate şi este în curs de maturizare", a precizat George Toma Mucibabici, preşedinte