Cei 40 de ani de carieră artistică ai scenografului Helmut Stürmer fac obiectul unei expoziţii retrospective care se va deschide sâmbătă la Sibiu. Capitala Culturală Europeană a anului 2007 este oraşul unde artistul, devenit între timp unul din cei mai importanţi scenografi europeni, şi-a început cariera. Dorinţa acestuia a fost ca retrospectiva să fie lansată în acest oraş ca un omagiu adus urbei. Expoziţia conţine 7 machete şi peste 50 de panouri (80 x 100 cm) cu 75 de lucrări: fotografii, schiţe de concepţie, fotografii de machete, imagini din spectacolele realizate de autor în ţară şi în străinătate. După ce a lucrat la mai multe teatre din România, din 1977 artistul s-a stabilit în Germania.
Printre spectacolele celebre realizate în străinătate se numără şi cele la care a colaborat cu regizori români: „Azilul de noapte” de Gorki, în regia lui Liviu Ciulei la Old Tote Theater, Sydney sau „Troienele” de Euripide (regia: Vlad Mugur) la Teatrul Municipal din Würzburg, „Trei surori” de Cehov la Theatre de l’Union din Limoges/Franţa (regia: Silviu Purcărete). La Théatre de la Ville din Paris a făcut „Maestrul şi Margareta” de Bulgakov (regia: Andrei Şerban) şi „Arden of Faversham” (regia: Lucian Pintilie). A revenit în România, unde a lucrat la mai multe spectacole, majoritatea cu Vlad Mugur. Între acestea se numără şi „Hamlet” de la Teatrul Naţional din Cluj sau „Livada cu vişini” de la Teatrul Maghiar din acelaşi oraş.
În 2007, a lucrat cu Silviu Purcărete la Royal Shakespeare Company şi la abaţia din Neumunster. Anul acesta, Stürmer a revenit la Sibiu pentru a lucra la două spectacole, unul motat de Purcărete, celălalt de Tompa Gabor. Cu ocazia expoziţiei retrospective de la Sibiu, se va publica şi catalogul-album „Scenografie”. Acesta va cuprinde 250 de pagini cu imagini, documente, proiecte ale unor spaţii teatrale româneşti şi europene ce ilust