Statele din Europa de Est se confrunta cu o reducere a fortei de munca cauzata de faptul ca tinerii emigreaza in Occident in cautarea unui loc de munca mai bun, iar expertii avertizeaza asupra faptului ca in aceste zone se iveste o problema si mai grava: varsta medie a celor care raman in tara este din ce in ce mai ridicata, iar ponderea populatiei active este din ce in ce mai mica, scrie International Herald Tribune.
Din cauza reducerii fortei de munca va fi tot mai greu sa se mentina ritmul de crestere economica din ultimii ani, iar guvernele vor fi nevoite sa sustina populatia din ce in ce mai imbatranita, cu contributii din ce in ce mai reduse la sistemul de pensii si la cel al asigurarilor de sanatate.
"Pana in 2025, varsta medie a populatiei Europei de Est va fi una dintre cele mai ridicate din lume", a declarat Arup Banerji, manager pe resurse umane al Bancii Mondiale.
"Pe langa problema emigrarii fortei de munca calificate, cauza principala a imbatranirii populatiei o reprezinta balanta demografica negativa", a adaugat el.
Imbatranirea populatiei, micsorarea numarului platitorilor de impozite si balanta demografica negativa reflecta intr-o oarecare masura ceea ce s-a intamplat in vestul Europei, dar exista unele diferente semnificative.
"Noi suntem mai saraci", a declarat Mateusz Walewski de la Institutul de Cercetare Sociala si Economica din Varsovia. "Institutiile noastre nu sunt pregatite sa faca fata acestor provocari deoarece, intr-un anumit sens, tranzitia spre economia de piata nu este inca incheiata", a adaugat el.
Se simte deja impactul negativ al acestor factori, a declarat Walewski. De exemplu, a inceput sa urce nivelul salariilor, ceea de intr-un fel e bine, intr-altul rau.
Nivelul scazut al salariilor a reprezentat un avantaj pentru aceasta regiune, acesta fiind principalul factor care a determinat maril