După ce a luat decizia de a scoate două emisiuni culturale din grila de toamnă a TVR (decizie care a stîrnit primul protest civilizat de la poarta televiziunii publice, în care oamenii au venit cu cîte o carte în mînă şi au citit), preşedintele director general interimar Alexandru Sassu a ieşit în public şi s-a plîns de situaţia din instituţia pe care o conduce. În fine, la ora la care scriu acest text, Alexandru Sassu e doar PDG interimar; după ziua de miercuri însă, are toate şansele să fie numit de Parlament PDG "plin".
În primul rînd, Alexandru Sassu a vorbit de deficitul bugetar al TVR, care este, pînă în prezent, de 9 milioane de euro şi va ajunge, pînă la sfîrşitul anului, la 15-18 milioane de euro. În paranteză fie spus, deficitul instituţiei reprezintă principalul motiv pentru care Tudor Giurgiu a plecat de la conducerea postului public. Iată că cel care l-a înlocuit nu a rezolvat problema şi ne anunţă că nici nu o va rezolva pe viitor, iar suma în cauză se va şi dubla. Alexandru Sassu indică şi cine e răspunzătoare pentru această situaţie. Nu, nu e vorba de o persoană (persoanele sînt deasupra oricăror suspiciuni!), ci de taxa radio-TV, care a scăzut în 2005 de la 4,5 lei la 4 lei. Din cauza acestei scăderi - ne spune domnul Sassu - TVR pierde anual 8-9 milioane de euro. Aşa o fi. Numai că parcă era vorba de o sumă dublă pe an. Putem şti, oare, cui i se datorează pierderea restului de bani? Cumva, unor persoane din conducere şi unor greşeli de management?
În al doilea rînd, PDG interimar al TVR s-a plîns de calitatea proastă a ştirilor de la televiziunea pe care o conduce, de tabloidizarea lor şi, paradoxal, de ratingul mic pe care-l fac. Este surprinzătoare o astfel de "plîngere" venită din partea şefului (Alexandru Sassu: "Ştirile TVR sînt fabricate, neobiective şi necredibile"). De data aceasta, problema nu mai ţine de soarta potrivnică