Plenul Senatului a respins, joi, propunerea legislativa initiata de mai multi senatori si deputati independenti privind modificarea Codului fiscal in sensul abrogarii taxei speciale pentru autoturisme si autovehicule, datorata cu ocazia primei inmatriculari.
Si Comisia pentru buget-finante din Senat a respins propunerea, considerand ca taxa nu trebuie eliminata, ci trebuie revizuite doar cuantumul acesteia si modul de aplicare, informeaza Rompres. In plus, membrii Comisiei sustin ca executivul european nu aproba renuntarea integrala la taxa speciala, ci doar alinierea ei la anumite standarde de nivel european.
Totodata, Ministerul Economiei si Finantelor nu a finalizat inca negocierile cu CE pe aceasta tema, urmatoarea intalnire fiind preconizata spre sfarsitul lunii septembrie.
Initiatorii propunerii au invocat faptul ca CE a declansat procedura de trimitere in judecata a Romaniei la Curtea Europeana de Justitie, pentru ca aceasta taxa incalca prevederile UE.
"Taxa de prima inmatriculare auto din Romania are trei probleme: este discriminatorie, nu face bine corelarea intre vechimea masinii si gradul de poluare si nu acopera decat o perioada limitata din durata de viata a unui automobil", sustineau initiatorii.
Ei au dat ca exemplu experienta Poloniei, condamnata de Curtea Europeana de Justitie pentru nerespectarea reglementarilor europene, si care ar putea fi nevoita sa restituie cel putin 600 de milioane de euro din taxa de prima inmatriculare. Plenul Senatului a respins, joi, propunerea legislativa initiata de mai multi senatori si deputati independenti privind modificarea Codului fiscal in sensul abrogarii taxei speciale pentru autoturisme si autovehicule, datorata cu ocazia primei inmatriculari.
Si Comisia pentru buget-finante din Senat a respins propunerea, considerand ca taxa nu trebuie elimi