În judeţul Braşov se va relua un „obicei” extrem de important pentru agricultură: irigarea terenurilor. După 18 ani de când culturile n-au mai fost udate artificial, Direcţia pentru Agricultură şi Dezvoltare Rurală (DADR) a adoptat ieri, în cadrul Colegiului Prefectural, „Strategia de combatere a secetei”.
Instalaţiile pot fi puse în funcţiune
Strategia a fost adoptată după seceta care a „sărăcit” culturile din acest an. Principala măsură care va fi impusă de Direcţia Agricolă este irigarea terenurilor agricole, lucru care nu a mai fost făcut de pe vremea când România era „grânarul Europei”. Culmea, chiar dacă au trecut aproape două decenii de atunci, experţii braşoveni vor combate seceta cu aceleaşi sisteme de irigaţie. „O parte din ele funcţionează pentru că sunt diguri de beton. La unele mai trebuie reabilitate reţelele electrice la staţiile de pompare, trebuiesc luate pompe noi. Sistemele pot fi puse în funcţiune, bineînţeles, cu investiţii adecvate”, a precizat Dănuţ Szasz, directorul Direcţiei Agricole.
Mii de hectare vor fi udate
Judeţul Braşov are o suprafaţă totală de 536.309 hectare, din care 55,40% terenuri agricole. „Pe teritoriul judeţului Braşov există trei sisteme de irigaţii amenajate cu o suprafaţă de 1557 hectare şi patru amenajări locale cu o suprafaţă de circa 400 hectare, Hamaradea Holboşel, Ghimbav, Sânpetru, Săcele, Ferma Pomicolă Hălchiu, CPC Braşov, Podu Olt”, a declarat Dănuţ Szasz. DADR va face irigaţii din surse de apă situate în amenajările de îmbunătăţiri funciare în zona Prejmer, Hălchiu, Făgăraş, Apaţa. Tot pentru udarea culturilor vor fi folosite conductele de alimentare cu apă potabilă şi industrială a municipiului Braşov. În urma amenajării unor prize de apă şi a reţelei de distribuţie ar putea fi irigate, din aceste conducte, circa 3.000 hectare din perimetrul Săcele – Tărlungeni – Hărman. În