Preţul zahărului ar putea fi majorat cu circa 10% în următoarele şase luni, ca urmare a creşterii generale a costurilor pentru utilităţi şi forţă de muncă, a anunţat ieri Patronatul Zahărului din România. Preţul european al zahărului este de 1,1 euro, în timp ce preţul la poarta fabricii, în România, este de 2,2 - 2,4 lei, inclusiv TVA.
Creşterea preţului s-ar putea face simţită în lunile octombrie, noiembrie sau decembrie. Odată cu aderarea la UE, România aplică sistemul european al cotelor de zahăr, care prevede că fiecărui stat îi este alocată o cantitate pe care fabricile au dreptul să o producă într-un an, depăşirea cotei fiind taxată. Cantitatea alocată fiecărui stat este împărţită între fabrici, în funcţie de cantităţile produse anterior.
România a obţinut o cotă totală de zahăr de 109.000 de tone de zahăr din sfeclă, 329.000 de tone pentru procesarea zahărului brut şi o cantitate de aproape 10.000 de tone de izoglucoză, materie primă folosită în principal în domeniul băuturilor răcoritoare.
În România funcţionează nouă fabrici de zahăr, care îşi împart cota. Zahărul Luduş şi Fabrica de Zahăr Bod realizează numai zahăr din sfeclă, Agrana şi Zahărul Oradea produc ambele categorii de zahăr, iar restul unităţilor - Zahărul Lieşti, Zahărul Călăraşi, Marr Sugar România, Zahărul Corabia şi o altă fabrică a Agrana rafinează numai zahăr brut. (P.B.)
Preţul zahărului ar putea fi majorat cu circa 10% în următoarele şase luni, ca urmare a creşterii generale a costurilor pentru utilităţi şi forţă de muncă, a anunţat ieri Patronatul Zahărului din România. Preţul european al zahărului este de 1,1 euro, în timp ce preţul la poarta fabricii, în România, este de 2,2 - 2,4 lei, inclusiv TVA.
Creşterea preţului s-ar putea face simţită în lunile octombrie, noiembrie sau decembrie. Odată cu aderarea la UE, România aplică sistemul european al cote