Steve LeVine este jurnalist la Wall Street Journal, specializat in sectorul energetic din spatiul ex-sovietic. Intre anii 1992 si 2003 a fost corespondent pentru New York Times si apoi seful biroului Wall Street Journal din Asia Centrala. Anterior, intre 1988 si 1991, LeVine a fost corespondentul Newsweek in Pakistan si Afganistan.
Este autorul cartii "Petrolul si gloria – in cautarea averii si imperiului la Marea Caspica", ce va aparea pe 23 octombrie 2007, iar in prezent scrie o noua carte despre politica crimelor la comanda in Rusia.
Intr-un interviu pentru "Romania libera", Steve LeVine explica contextul politic si economic in care actioneaza KazMunayGaz, compania kazaha care a cumparat Rompetrol.
» Din experienta dvs. in Kazahstan, ce ne puteti spune despre firma KazMunayGaz, care a cumparat recent 75% din Rompetrol?
— Este o firma de stat, un instrument al puterii lui Nazarbaev. Ginerele sau (Timur Kulibaev – n.r.) conduce totul si, chiar daca nu mai are acum titlul, el ramane cel mai influent personaj in afacerile cu petrol. Este un om extrem de ambitios, a dorit sa construiasca un imperiu de afaceri din transportul de energie. In ultimii ani, daca nu faceai parte din conducta caspica CPC, trebuia sa treci pe la el pentru a obtine permisiunea sa exporti petrol afara din tara. Spre supararea oamenilor de afaceri straini, Kulibaev si oamenii sai au fost clari in privinta asta. Iar pentru ca totul sa functioneze, kazahii au stabilit relatii foarte stranse cu rusii. stiu ca aici e motivul de ingrijorare pentru Romania, mai ales transportul prin conductele Transneft. Da, au legaturi stranse cu rusii. Iar aici intrebarea care se pune pentru Romania este daca nu cumva primiti o Rusie deghizata in spatele KazMunayGaz. Ce e important aici este de unde vine petrolul.
» Dinu Patriciu spunea recent ca petrolul ar putea veni prin A