Avem Patriarh! Al şaselea din galeria Preafericiţilor care, din 1925, de la Miron Cristea încoace, au fost învredniciţi pentru păstorirea Bisericii Ortodoxe Române. Alesul este Daniel, Avem Patriarh! Al şaselea din galeria Preafericiţilor care, din 1925, de la Miron Cristea încoace, au fost învredniciţi pentru păstorirea Bisericii Ortodoxe Române. Alesul este Daniel, mitropolitul Moldovei.
Dangăt de clopote, foşnet de patrafire, afişe şi sloganuri electorale, mitinguri spontane, arestări. Toate pe fundalul unor jocuri dure de culise. În culise s-au tras sfori, în stradă s-au strigat sloganuri dure, pe margine s-au pus pariuri, iar la urne a ieşit cine trebuia. Numirea propriu-zisă a viitorului Patriarh al României va avea loc până la sfârşitul acestei luni, într-o zi anume, încă nestabilită oficial, când se va ţine ceremonialul întronizării noului Patriarh.
Taina alegerii
Noaptea dintre 11 şi 12 septembrie, anul de graţie 2007, a fost una a tainelor. Mitropolitul de Alba Iulia, ÎPS Andrei Andreicuţ, şi-a retras sprijinul pentru ÎPS Bartolomeu Anania.
Cel din urmă ar fi făcut o "criza de personalitate", manifestată prin înalte ridicări de ton. ÎPS Teofan şi-a anunţat retragerea din cursa patriarhală, locul fiindu-i luat de episcopul de Harghita şi Covasna, Ioan Selejan.
A doua zi, cărţile păreau făcute. Începând cu ora 10.00, Sfântul Sinod a fost convocat statutar de locţiitorul de patriarh, ÎPS Daniel, pentru desemnarea a doi sau trei candidaţi la scaunul patriarhal. Ce s-a întâmplat, de fapt, la "întâlnirea de taină" de la ora zece? Au fost trei tururi de scrutin, în urma cărora au fost aleşi primul, al doilea şi al treilea candidat, numărul trei fiind special ales pentru a aminti de Sfânta Treime.
Primul a ieşit ÎPS Daniel, mitropolitul Moldovei, cu 27 de voturi din 47. La al doilea tur de scrutin al alegerii candidaţilor,