Foto: Rompres
[c:1:s]Nastase a lansat propunerea intr-un interviu pentru Rompres: "Exista momente de criza cand echipa insasi se poate transforma in lider. De ce nu? Daca avem nevoie de regasirea limbajului comun, de toate energiile, ne putem gandi - de ce nu - inclusiv la o conducere cu adevarat colectiva, care sa nu fie prezidata de o singura persoana, ci de un grup de lideri reprezentativi pentru partid.
In acest moment, este clar ca in PSD nu functioneaza o vointa unica. Evolutia din ultimii ani a permis desfacerea acestei vointe unice in mai multe vointe de grup. Toate sunt legitime. Si toate merita sa fie reprezentate la varf, cel putin pana la momentul cand ele se vor reuni intr-o directie comuna".
Propunerea “conducerii colective” a PSD este lansata intr-un moment in care problemele lui Adrian Nastase in justitie se complica, fiind posibil sa fie o strategie de imagine gandita de fostul premier pentru abate atentia opiniei publice de la noul sau dosar penal.
Pe de alta parte, Nastase pare sa speculeze criza de autoritate si ezitarile manifestate de Mircea Geoana in partid pentru a pune si mai apasat in discutie capacitatea actualului lider al PSD de a conduce partidul.
“Colective stiti ca am avut, au fost CAP-urile”
Cea mai dura reactie a venit din partea vicepresedintelui PSD, Liviu Dragnea, care a vorbit fie de “o frustrare”, fie de “o mare tampenie”, criticand centralizarea deciziei pe vremea cand partidul era condus de Nastase.
Un lider PSD, Nicolae Vacaroiu, a comentat in nota ironica propunerea lui Nastase: “Colective stiti ca am avut, au fost CAP-urile”, adaugand ulterior ca partidul are deja structuri de conducere colectiva (Biroul Permanent National). Vicepresediantele PSD, Ilie Sarbu a calificat propunerea ca fiind nerealista, pe motiv ca e nestatutara.
Iliescu, avocat