Chiar pe 1 septembrie, Centrul Naţional al Dansului Bucureşti şi-a redeschis porţile pentru public, într-un mod promiţător, prin două spectacole de calitate, ambele reprezentând forma finală a unui amplu şi incitant proiect european de cercetare coregrafică, The Migrant Body / Corpul Migrator. Iniţiat de Operaestate Festival Veneto din Bassano del Grappa (Italia) şi realizat prin colaborare internaţională cu Fundaţia Proiect DCM (România), Pärnu Theatre Endla (Estonia), Grand Theatre Groningen şi Dansateliers Rotterdam (Olanda) şi Merseyside Dance Initiative Liverpool (Marea Britanie), proiectul a urmărit să pună în pagină, o temă de strictă şi adesea dramatică actualitate, aceea a emigraţiei. Programul European Cultura 2000 a susţinut acest proiect, la care au participat câte un coregraf şi câte doi dansatori din cele cinci ţări implicate în această aventură creativă, în care fiecare artist venea cu propria sa încărcătură istorică, socială, politică, diferită de la un loc la altul.
În prima etapă a programului, fiecare coregraf a construit, cu cinci dansatori (unul din fiecare ţară), o lucrare pe tema Corpului Migrator, într-o rezidenţă de două săptămâni, în altă ţară decât a sa. În buna tradiţie a zilelor noastre, dansului i-au fost alăturate literatura şi artele vizuale. Un scriitor şi un artist vizual, uneori mai mulţi, din ţara gazdă, au urmărit procesul de creaţie şi au realizat la rândul lor o piesă pe aceeaşi temă, textul şi imaginile apărând în Cartea / DVD, The Migrant Body.
În a doua etapă, din ianuarie 2007, au fost vizionate, în Bassano del Grappa, toate lucrările realizate în rezidenţele anterioare şi doi dintre coregrafi, Sonia Brunelli (Italia) şi Triin Reemann (Estonia), au mai primit încă patru săptămâni de rezidenţă, pentru ca să-şi dezvolte piesele începute. În fine, în ultima etapă, creaţiile coregrafilor din Italia şi Estonia au fost