Propunerile de repartizare a locurilor pe care le va avea fiecare stat membru in Parlamentul European a iscat zazanie, saptamana aceasta, intre europarlamentarii romani.
Eurodeputata Monica Iacob-Ridzi (PD) l-a acuzat joi pe socialistul Adrian Severin, unul dintre autorii unui raport pe aceasta tema prezentat la inceputul saptamanii, ca nu a reprezentat cum trebuie interesele Romaniei cand a intocmit acest document.
Severin a raspuns prompt, acuzand-o pe Iacob-Ridzi „fie de ignoranta, fie de rea-credinta”.
Romanul Adrian Severin si francezul Alain Lamassoure au prezentat, marti, raportul lor privind reforma componentei PE, folosind asa-numitul proportionalitatii degresive pentru a creste numarul de locuri in legislativul comunitar de la 736 la 750.
Locurile suplimentare au fost atribuite Spaniei (4 locuri in plus), Frantei, Suediei, Austtriei (cate doua locuri in plus), Bulgariei, Letoniei, Marii britanii, Poloniei, Portugaliei, Olandei si Suediei (cate un loc in plus).
In reactie, eurodeputata democrata Iacob-Ridzi l-a acuzat, intr-un comunicat, pe Severin ca din cauza lui Romania ar pierde doua locuri in PE, de la numarul provizoriu de 35 in prezent la 33 dupa alegerile din 2009.
In plus, ea l-a acuzat pe raportorul roman ca nu a reprezentat cum trebuie interesele tarii, lasand de inteles ca acesta ar fi putut presa ca Romania sa aiba mai multi europarlamentari.
In replica, Severin afirma, intr-un comunicat, ca „doamna Ridzi da dovada fie de ignoranta, fie de rea-credinta, care nu poate ramane nesanctionata de romani si institutiile europene”. Severin spune ca cele 35 de locuri pe care Romania le detine in prezent reprezinta un numar tranzitoriu, datorat unei declaratii negociate in perioada de preaderare de Adrian Severin si Hildegard Puwak.
Pe de alta parte, afirma tot Se