Vazand scorul zdrobitor cu care Daniel Ciobotea a devenit Patriarh, privesti inapoi si te intrebi de ce atata zarva si de ce aceasta campanie murdara. Mitropolitul Moldovei a obtinut 27 de voturi in Sfantul Sinod, in timp ce Bartolomeu Anania si Teofan Savu – cate 9 voturi fiecare. Votul Sfantului Sinod a fost confirmat ulterior in mare masura de Colegiul Electoral Bisericesc, organism in care intra si laicii.
Adversarii Mitropolitului Daniel au tot invocat "testamentul" fostului Patriarh si pericolul abandonarii traditiei.
Testamentul scris nu a aparut pana acum. Dar cea mai vizibila si de necontestat mostenire a fostului Patriarh o reprezinta chiar componenta actuala a Sfantului Sinod. Prin mana Patriarhului Teoctist au trecut aproape toti ierarhii actuali. Iar Sinodul s-a pronuntat, repet, zdrobitor in favoarea lui Daniel Ciobotea.
Cu atat mai mult, "campania pentru Patriarhie" a lasat un gust amar. Ca si acum doi ani, cand a fost rupta in doua Mitropolia Transilvaniei (nesocotita fiind atunci traditia) doar pentru ca nu a iesit mitropolit la Sibiu Andrei Andreicut, si de aceasta data oameni ai Bisericii au actionat cu trufia oamenilor politici. Afisele defaimatoare impotriva Mitropolitului Daniel (care se foloseau scandalos tocmai de figura parintelui sau spiritual, Cleopa), raspandite in Iasi si in Bucuresti, nu au fost opera unor institutii ostile Bisericii, ci lucrarea unor oameni din interiorul acesteia. La fel si sugestiile aberante privind posibilitatea alegerii dintre actualii mitropoliti si episcopi a unui Patriarh care ar putea "vinde ortodoxia la catolici". S-a format o larga si eterogena coalitie anti-Daniel: de la Gigi Becali, speriat ca Mitropolitul Moldovei, odata ales Patriarh, va inlocui prescura cu ostia romano-catolica, pana la "Comunitatea Crestinilor Ortodocsi Practicanti", care a sustinut candidatura lui Bartolome